K objednávce nad 800 Kč od nás dostanete Bylinný čaj pro dýchací soustavu zdarma. 

19 TIPŮ: Meduňka a její použití proti nespavosti i stresu

Meduňka vypadá jako obyčejná, nezajímavá bylinka. Možná ale budete překvapeni, jak skvěle funguje a na kolik způsobů je možné meduňku použít. Využívaly ji totiž už i naše babičky a předkové daleko před nimi. Pro její nenáročné pěstování můžete mít meduňku klidně v truhlíku za oknem. V dnešní době plné stresu může být meduňka skvělým pomocníkem. Používá se totiž nejčastěji pro zlepšení nálady, koncentrace a taky spánku. Meduňka taky účinně chrání před srdečními a jaterními problémy, působí jako přírodní antioxidant. Proti cukrovce, která je častým problémem u starších, ale dnes se často objevuje i u dětí, je obvykle předepisována řada léků s vedlejšími účinky. Bojovat s cukrovkou je možné i přírodní cestou a jedním z nejlepších pomocníků může být právě meduňka lékařská. Meduňka a její použití by vydalo na celou knihu. Je to prostě takový malý přírodní zázrak a my jsme pro vás připravili pořádný seznam tipů, jak meduňku využít a dostat z ní tak to nejlepší.

Meduňkový sirup

Sirup z meduňky je ideální řešení pro rychlou přípravu. Jeho výroba zabere trochu času, ale sirup z meduňky si později můžete kdykoliv vychutnat. Nic v létě neosvěží lépe, než chlazený drink, takže zmrazit pár kostek sirupu a později je jen zalít vodou, je skvělý a rychlý tip na použití meduňky. Máte doma plný záhonek blahodárné meduňky a rádi byste si sirup připravili doma? Připravili jsme recept přesně pro vás: meduňkový sirup pro lepší usínání Recept, který sami používáme je bez vaření. Bylinky totiž při vyšší teplotě ztrácí své vitamíny a taky slábne jejich chuť i vůně.

Smoothie

Už dávno neplatí, že smoothie je nejlepší hlavně pro snídaně. Se správným složením může být skvělým pomocníkem pro lepší usínání, což takové meduňkové smoothie zaručeně je. Pokud hledáte radu, jak meduňku použít, určitě vyzkoušejte tenhle osvěžující tip. Meduňku můžete přidat jen pro její citrónovou chuť a aroma, která ale nemá jeho kyselost. Nebo můžete vyzkoušet náš recept na zdravé smoothie pro zdravý spánek, který se skládá z 10 lístků meduňky a zaručené vám pomůže rychleji usnout.

Meduňkový čaj

Pokud hledáte způsoby použití meduňky, nejčastěji se určitě setkáte právě s meduňkovým čajem. Je skvělým pomocníkem při problémech se zažíváním, ale taky dobře pomůže při stresu a potížích s nespavostí. Lístky meduňky stačí zalít horkou vodou a nechat je 10 minut louhovat. Pak už jen dosladit medem a nezbývá nám než popřát sladké sny. Vychlazený meduňkový čaj může být stejně jako sirup bezvadné osvěžení pro horké letní dny. Použití meduňky jsou prostě široké a tohle je náš nejoblíbenější způsob pro použití meduňky.

Meduňka v doplňcích stravy

Samotná meduňka lékařská má už tak skvělé účinky a co takhle k ní přidat i další bylinky? Vytvořili jsme proto Dreamly, které kromě meduňky lékařské obsahuje taky další skvělé bylinky, jako jsou například mučenka pletní, kozlík lékařský nebo třeba šafrán. Základním prvkem je potom aminokyselina l-tryptofan, která podporuje kvalitu spánku a napomáhá lepšímu usínání. Dohromady tak tvoří toto složení ideální kombinaci pro uvolnění od každodenního stresu a lepší spánek. Navíc nejen, že je možné jej užívat dlouhodobě, ale s pravidelným užíváním se vám bude usínat lépe. Některé z bylinek, jako je třeba šafrán, začínají lépe účinkovat až po několika dnech užívání. V dnešní uspěchané době plné stresu oceníte každou ušetřenou minutu. Ne vždy je možnost vzít si na pracovní cestu lístky meduňky nebo jiných bylinek. Pokud vás trápí každodenní starosti a hledáte řešení pro lepší spánek, vyzkoušejte Dreamly

Bylinkové máslo

V dnešní době se cena másla pomalu začíná vyvažovat zlatem. Rádi máslo používáte na pečivo, k bramborům nebo třeba i masu? Jednoduše můžete máslo doplnit bylinkami, jako je třeba meduňka, pažitka nebo bazalka a vytvořit tak báječnou delikatesu. Máslo stačí nechat změknout při pokojové teplotě a zamíchat do něj nakrájené, čerstvé bylinky dle libosti. Hotovou směs másla a bylinek pak můžete nechat ztuhnout v lednici. Nutně nemusí být v misce, ale můžete jej zamotat třeba do fólie a vytvořit tak válečky, které později budete moci ukrajovat. A nám nezbývá nic jiného, než jen popřát dobrou chuť.

Ochucení masa

Meduňka najde široké použití v každé kuchyni. Je využívána pro svou citrónovou vůni, ale na rozdíl od citrónu nemá jejich kyselost. S meduňkou tedy můžete ochutit spoustu druhů masa. Výborně doplňuje například chuť ryb. Pokud máte připravené meduňkové máslo z našich tipů na použití meduňky, můžete jej přidat taky klidně do masa.

Meduňkový balzám

Trápí vás opary? Smíchejte meduňku s mandlovým olejem, včelím voskem a dejte sbohem svědivým puchýřkům. S léčbou je potřeba začít včas, takže aplikujte meduňku ještě před tím, než se puchýřky stihnout objevit.

Ovocné saláty

Meduňka skvěle poslouží v letních salátech. Pokud potřebujete jen citrónovou chuť, je meduňka skvělou volbou. Na rozdíl od citrónu totiž salátu nepřidá kyselost. Meduňku můžete také přidat do jogurtu nebo smetany.

Meduňka v dezertech

Jak jdou dezerty a bylinky dohromady? Možná se budete divit, ale meduňka je hodně používána pro ochucování dezertů i v restauracích. Hodí se skvěle k plodům ze zahrádky, jako jsou jahody nebo maliny. Použití meduňky v dezertech můžete vyzkoušet taky u zmrzlinových pohárů se smetanou nebo šlehačkou.

Esencální oleje

Meduňkové esenciální oleje se používají v tradiční medicíně pro léčbu řady nemocí. S použitím meduňky se můžete nejčastěji setkat při léčbě nespavosti, úzkostí, migrén a cukrovky. Tento voňavý meduňkový olej můžete aplikovat lokálně, nebo si doma připravit příjemné aromatické potěšení. Asi největší přínos esenciálních olejů z meduňky je při léčbě nachlazení. Jelikož má meduňka antibakteriální účinky, tak ji můžeme aplikovat rovnou na kůži. Použití meduňky tak může najít uplatnění při léčbě akné a ekzému. Meduňkový olej v aromatické lampě dokáže pěkně provonět interiér a navodit příjemnou atmosféru. Meduňka pak má antidepresivní účinky a vyvolává pocit tepla a klidu. Pokud hledáte způsob, jak doma uvolnit napjatou atmosféru, vyzkoušejte meduňku lékařskou. Samotný meduňkový olej můžete koupit v obchodech zaměřených na zdraví nebo přímo na aromatické oleje. Většinou však patří k těm dražším olejům v nabídce. Dejte si také pozor a nenechte se zmást nízkou cenou některých výrobků a pozorně si zkontrolujte štítek na balení. Olej by měl obsahovat přímo 100% oleje z meduňky a ne pouze éterické vonné oleje. Pokud vás trápí problémy s usínáním, můžete vyzkoušet esenciální olej smíchaný s trochou kokosového oleje a malinko této směsi nastříkat na polštář. Esenciální olej z meduňky vás dostane do té správné, ospalé nálady.

Meduňkové obklady

Bylinky, jako jsou meduňka, mají příznivý vliv na celý náš organismus. Když si připravíte vývar z lístků meduňky, tak můžete vyzkoušet meduňkové obklady. Bylinkové obklady z meduňkového nálevu pak můžete použít přímo na léčbu ran. Meduňka sníží otok a společně s léčivými účinky taky působí chladivě. Může tak být ideálním pomocníkem při píchnutí hmyzem nebo menších poraněních.

Bylinné polštáře

Ještě jste o nich neslyšeli? Pokud vás trápí potíže s usínáním, je ideální použití sušené meduňky. Stačí pár sušených bylinek vložit do polštáře a jejich zázračné aroma vám zaručeně pomůže usnout. Bylinky v polštáři můžete doplnit taky o kozlík nebo třezalku a s jejich množstvím a kombinacemi se rozhodně nebojte experimentovat.

Pleťová maska

Meduňka je prostě malý bylinkový zázrak a proto se hojně využívá také v kosmetice. Pro její antibakteriální účinky se skvěle hodí pro pleťovou masku. Trápí vás potíže akné? Vyzkoušejte meduňku a možná budete mile překvapeni.

Meduňkové víno

Jak jsme už zmínili, tak meduňku lze použít na spoustu způsobů. Má výborné antibakteriální účinky a pomáhá s usínáním. Víno z meduňky lékařské může posloužit pro léčbu žaludečních onemocnění. Buď se můžete pustit do výroby vlastního vína a nebo jen pár lístků přidat do dobrého bílého vína z obchodu. Když budete mít trochu štěstí, můžete na meduňkové víno narazit i ve vinařství. S příchodem podzimu jde z vína připravit navíc vynikající svařák, jen to s teplotou nepřehánějte, protože všechny vitamíny z meduňky budou pryč.

Inhalování meduňky

Meduňka patří mezi bylinky s příjemným aroma. Díky inhalaci se všechny její léčivé látky dostanou hluboko do dýchacích cest. Pro inhalaci můžete použít taky éterické oleje o kterých jsme psali v jednom z dalších bodů pro použití meduňky. Inhalování meduňky má uvolňující a relaxační účinky. Když si tento rituál naplánujete na večer před spaním, bude se vám lépe usínat. Navíc pomáhá uklidnit organismus a napomáhá proti migréně.

Tinktura

Samotná tinktura je druh tekutého léčiva, v našem případě tedy tekutá meduňka. Získává se extraktem přímo z bylinek, nejčastěji za pomocí alkoholu. Tinktura má většinou široké možnosti použití, stejně jako samotná meduňka. Pro zevní použití se hodí zejména pro léčbu ran. Pro vnitřní použití zase na pomoc při žaludečních potížích, v boji s nespavostí, úzkostí a nervovým vyčerpáním. Samotné kapky z meduňky se tedy skvěle hodí i do čaje nebo do vody.

Meduňkový med

Med s meduňkou si můžete jen tak natřít na chleba stejně jako bylinkové máslo, o kterém jsme se zmínili už v předchozích bodech. Přidat jej můžete taky do dezertů nebo do čaje. Psali jsme taky o meduňce ve spojení s masem a stejně můžete využít taky meduňkový med například pro kuře na medu nebo jen lehce natřít kůžičku, která pak bude nepopsatelně křupavá. To prostě musíte vyzkoušet. Chcete si meduňkový med připravit? Není nic jednoduššího. Stačí nakrájet nebo natrhat lístky meduňky, které vložíte do sklenice s medem a necháte 2-3 týdny odstát. Poté už jen přecedit a meduňkový med je na světě.

Meduňková limonáda

Meduňkové osvěžení pro horké letní dny si můžete připravit z čerstvých lístků během pár minut. Navíc díky vysokému obsahu vitamínů a antioxidantů, které v meduňce najdete, je limonáda zaručeně dobrým tipem pro vaše zdraví. Stačí jen čerstvé meduňkové lístky smíchat se šťávou z limetek a zalít vodou. Přidat už jen pár kostek ledu a meduňková limonáda je hotova.

Meduňkový olej

Olej z meduňky lze použít na spoustu způsobů. Olej si totiž můžete přidat do aromalampy a využít tak skvělé aroma meduňky. Nebo pár kapek meduňkového oleje přidat do večerní koupele. Ty uvolní organismus, připraví tělo na spánek a taky pomůže naší pokožce. Pokud vás trápí hlavně usínání, můžete olej pomocí rozprašovače nastříkat na polštář. Při kožních potížích zase olej můžete rovnou roztírat na problematická místa. Meduňka a její použití v oleji je prostě univerzální řešení na spoustu potíží.