K objednávce nad 800 Kč od nás dostanete Bylinný čaj pro dýchací soustavu zdarma. 

13 účinků šafránu setého. Znáte je všechny?

Je ho jako šafránu… lidové rčení, které poukazuje na vzácnost tohoto koření. Šafrán jako velmi vzácné koření zná dobře každý z nás. Není ani tajemstvím, že se jedná o velmi drahé koření. Své místo má především v orientální a francouzské kuchyni. Ale co je vlastně šafrán? Proč je pro nás tak výjimečný? A víte o jeho pozitivních i negativních účincích na naše zdraví? Šafrán je kulturní rostlina z čeledi kosatcovitých. Poznáte ji podle krásných fialových květů. Sklizeň probíhá pouze ručně, a to přibližně v průběhu 4 týdnů na podzim, tedy v době největšího květu. Na rostlině jsou nejdůležitější čnělky, které se musí opatrně ručně uštípnout. Na jeden kilogram koření je nutno nasbírat alespoň 200 000 takových čnělek, přičemž jeden sběrač obvykle za den nasbírá přibližně 70 g koření. Šafrán se pěstuje především v Íránu, Iráku, Indii, Španělsku, Francii nebo v Latinské Americe.

Účinky šafránu setého

Kromě toho, že je šafrán setý tak vzácný, je rovněž velmi zdravý a má na tělo hned několik pozitivních účinků. A o co se konkrétně jedná?

1. Působí jako afrodiziakum

Šafrán setý působí jako afrodiziakum. Pokud plánujete romantickou večeři, nebojte se zakomponovat špetku šafránu při vaření a navodit tak tu správnou chuť a náladu.

2. Pomáhá na menstruační potíže a premenstruační syndrom

Premenstruační syndrom či menstruační bolesti nejsou pro ženy nic příjemného. Šafrán setý ovšem dokáže tyto nepříjemné potíže zmírnit. Pomáhá uvolňovat křeče a bolesti. Také se doporučuje při poruchách menstruace, neboť ji pomáhá vyvolat.

3. Je účinný při poruchách erekce

Šafrán nepomáhá pouze ženám, ale i muži jistě uvítají účinky této vzácné rostliny. Jestliže nechcete při poruchách erekce ihned sahat po pilulkách, vyzkoušejte účinky šafránu setého. Dle vědeckých výzkumu se již přibližně po deseti dnech pravidelného užívání šafránu se nejen zvýšil počet erekcí, ale prodloužilo se i její trvání.

4. Brání vytváření krevních sraženin

Jednou z dalších funkcí šafránu setého je zabraňovat krevním destičkám vytvářet krevní sraženiny. Na tuto vlastnost by si ovšem měli dát pozor pacienti s poruchami srážení krve. V takovém případě je dobré se před užíváním šafránu poradit se svým lékařem.

5. Zlepšuje trávení

Šafrán setý pomáhá zvyšovat produkci žaludečních šťáv, čímž se celkově zlepšuje funkce trávicí soustavy. Pokud vás trápí potíže s trávením, zkuste si tímto kořením dochutit váš pokrm. Šafrán je do jídel přidáván nejen kvůli své chuti, ale i z důvodu lepší stravitelnosti.

6. Bojuje se špatným cholesterolem

Přiměřené množství šafránu setého v jídle pomáhá snižovat hladinu nejen špatného cholesterolu, ale i dalších krevních tuků, čímž zároveň pozitivně působí na kardiovaskulární soustavu.

7. Snižuje krevní tlak

Kardiovaskulární soustavě pomáhá šafrán setý také tím, že dokáže snižovat vysoký krevní tlak. Preventivně působí proti vážným kardiovaskulárním onemocněním.

8. Posiluje imunitu organismu

Ano, i pravidelná konzumace šafránu setého v malém množství pomáhá zlepšovat imunitní systém a posilovat celkovou obranyschopnost organismu. Zároveň je  vhodný při léčbě onemocnění dýchacích cest, jako je kašel či astma. Někdy je dokonce doporučován jako podpůrný lék při onemocnění ledvin, jater či žaludku.

9. Redukuje hmotnost

Pokud bojujete s nadváhou, nebo jen toužíte shodit pár kilogramů, tak si vezměte na pomoc šafrán. Kromě zvýšení hladiny serotoninu, dokáže také navodit pocit sytosti. Zvýšení hladiny serotoninu neboli hormonu štěstí dále přispívá k dobré náladě, čímž se podle mnoha studií snižuje riziko přejídání a neovladatelné chuti na sladké.

10. Bojuje s depresemi

Šafrán setý je podobně jako například meduňka lékařská velmi účinným pomocníkem při depresích a splínu. Díky zvyšování hladiny serotoninu je doporučován při lehkých až středních depresích. A protože obsahuje sloučeninu crocin, účinně bojuje i s pocity úzkosti. Pokud vás čas od času přepadne špatná nálada, padne na vás splín nebo prostě jen potřebujete povzbudit, s klidem sáhněte po šafránu setém.

11. Posiluje mysl

Složení šafránu setého posiluje mysl a zlepšuje koncentraci. Stejně tak pomáhá zlepšovat paměť i soustředění. Je proto doporučován pacientům s Alzheimerovou chorobou, u kterých může pomoci zlepšit jejich kognitivní funkce.

12. Zlepšuje kvalitu spánku

Trápí vás nespavost? Máte spánku jako šafránu, nebo se po ránu cítíte ještě unavenější, než když jste šli spát? Skvělým pomocníkem v boji s nespavostí je právě šafrán setý. Dokáže prodloužit spánek a přispívá ke zlepšení kvality spánku.  Pamatujte ale, že účinky šafránu se většinou projeví až po delším užívání, a to v horizontu 14 dnů. Ideální je proto užívat šafrán v kombinaci s dalšími bylinami na spaní. Jedinečnou a osvědčenou kombinaci na spánek v podobě meduňky lékařské, šafránu setého, kozlíku lékařského a mučenky pletní získáte například v přírodním doplňku stravy Dreamly, který pomáhá již od prvního dne.

13. Chrání pleť

Jelikož účinky šafránu setého jsou nejen vnitřní, ale působí i na náš zevnějšek, je toto koření využíváno rovněž v kosmetickém průmyslu. A jak nám šafrán pomáhá? Chrání naši pleť před různými kožními záněty i před působením negativních vlivů z okolí, jako je UV záření, kouření či špatný životní styl. Tyto vlivy totiž často vedou k rychlejšímu ochabnutí a stárnutí kůže.

A jak šafrán používat?

Šafrán se nejčastěji používá při vaření jako koření. Pozor si ale dejte na jeho pikantní a nahořklou chuť. Ideální je například na dochucování polévek, rýžových pokrmů či různých mas. Ze šafránu si dále můžete připravit čaj či tinktury. Při užívání šafránu ovšem dodržujte doporučenou denní dávku. Šafrán setý by se totiž neměl konzumovat ve velkém množství a dlouhodobě. Život ohrožující nebezpečná dávka je již 12 gramů. Při předávkování vyvolává zvracení a závratě, nebo dokonce halucinace.