K objednávce nad 800 Kč od nás dostanete Bylinný čaj pro dýchací soustavu zdarma. 

Recept: Meduňkový sirup pro lepší usínání

Domácí sirup z meduňky lékařské ocení každý milovník bylinek. Spousta z nás si dnes bylinky pěstuje na zahradě nebo v truhlíku a meduňka by pro její blahodárné účinky neměla chybět. Využít ji můžete pro lepší usínání, zažívací potíže nebo v boji proti stresu a každodenním starostem. Sirup si můžete užívat celoročně a když jej zamrazíte do ledových kostek, osvěžující ledový drink tak v létě budete mít připravený během pár vteřin.

Co budeme potřebovat na 2 sklenice (1,5l)?

  • 20 rostlinek meduňky i s lístky
  • 1 kg třtinového cukru, případně lze sladit také stévií
  • 1,5 litrů vody
  • 6 citrónů

Sirup není nutné převařovat. Ztrácí tak spoustu svých vitamínů, takže doporučujeme připravit jej pouze za studena. Navíc s vařením slábne i chuť a aroma meduňky.

Jak meduňkový sirup připravit?

Není potřeba jednotlivé lístky z rostlinek otrhávat. Natrhejte ale rostlinky na více kousků, včetně stonků, aby tak pustily více šťávy. S meduňkou nemusíte šetřit, když použijete větší rostlinky nebo jich přidáte pár navíc, tak chuť i aroma samotného sirupu bude silnější. Vymačkáme taky šťávu z citrónů a zalijeme vodou. Meduňku necháme 1-2 dny louhovat ve studené vodě. Poté lístky scedíme a do šťávy z meduňky přidáme cukr nebo stévii. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Pak už jen stačí přelít do sklenice nebo rovnou připravit vodu s meduňkovým sirupem. Meduňkový sirup můžete přidat taky do večerního čaje a budete spát jako nemluvně.