K objednávce nad 800 Kč od nás dostanete Bylinný čaj pro dýchací soustavu zdarma. 

20 překvapivých účinků meduňky

Meduňka lékařská, na první malá nenápadná rostlina. O své přítomností ovšem dává zpravila vědět svou typickou citronovou vůní. I proto je tato oblíbená bylina častou surovinou při přípravě dezertů a osvěžujících nápojů. Možná jste to o meduňce dosud nevěděli, ale má hned celou řadu překvapivých účinků. Pojďte se společně s námi podívat, s čím vším vám může meduňka pomoci.

Co je meduňka?

Meduňka lékařská je přibližně 1 m vysoká bylina s aromatickými listy s vůní citrónu a chutí podobnou medu. V květináčích na balkonech se ovšem setkáme s mnohem menšími meduňkovými porosty. Bylina je původem ze Středozemí, ale v současné době je u nás již velmi rozšířená. A kde meduňku pěstovat? Má ráda obzvláště chráněná slunná místa.

Jak meduňku používat?

Využití mají listy i nať, které se sbírají před rozkvětem. Kromě kuchyně se používá jak v léčitelství, tak v kosmetice. Vzhledem k tomu, že její pěstování je nenáročné a snadné i pro začátečníky, je velmi oblíbenou bylinou. Její pěstitelé si z ní jednoduše sami doma vyrobí nejrůznější bylinné přípravky. Mezi nejčastější meduňkové produkty patří čajové směsi, esenciální oleje, mastičky nebo rovněž tablety vyrobené z meduňkového extraktu. Meduňka se často přidává i do doplňků stravy pro zklidnění organismu či pro lepší spánek.

Účinky meduňky

Meduňka lékařská má mimořádné účinky na celý organismus i na psychiku člověka. O jejich účincích byl přesvědčený i Paracelsus, římský lékař a přírodovědec, který ji nazval elixírem života. Může za to především její obsah, který tvoří vonné silice, enzymy, třísloviny nebo kyselina kávová.

1. Bojuje proti depresím

Díky svému složení pomáhá meduňka zklidňovat organismus a tlumit pocity úzkosti. Preventivně rovněž působí proti depresím a špatné náladě.

2. Eliminuje stres

Máte práce nad hlavu nebo vás trápí jiné nepříjemné záležitosti? Uvolněte se a zbavte se stresu. Skvěle vám s tím pomůže bylinná koupel. A jakou lepší bylinu zvolit než právě meduňku? Stačí, když do vany plné horké vody přilijete odvar z meduňky lékařské, přidáte pár kapek éterického oleje nebo přisypete čerstvou nať z meduňky. Meduňka je dokonce známá tím, že pomáhá ulevovat od stresu jednotlivým orgánům, na kterých se nadměrná zátěž nejvíce projevuje.

3. Zbavuje pocitu vyčerpání

Cítíte se bez energie a na pokraji svých sil? Dopřejte si osvěžující čaj z meduňky lékařské, který vás těchto pocitů dokonale zbaví. Připravte si 3 plné lžíce čerstvých meduňkových lístků a zalijte je vroucí vodou. Přibližně po deseti minutách je sceďte a do meduňkového čaje přidejte lžičku a půl třtinového cukru a šťávu z citronu. Čaj zamíchejte a pijte jej vlažný či dobře vychlazený.

4. Přispívá k lepšímu spánku

Meduňka je už po generace oblíbenou babskou radou na spaní. Tato bylina pro lepší spánek totiž pomáhá zklidňovat organismus, přispívá k rychlejšímu usínání a zlepšuje kvalitu spánku. I proto je častou přísadou přípravků na spaní a patří mezi osvědčené tipy v boji s nespavostí. Účinky meduňky na spánek můžete ještě znásobit díky kombinaci s bylinami kozlíkem lékařským, šafránem setým a mučenkou pletí nebo aminokyselinou l-tryptofan. Stačí vyzkoušet přírodní produkt Dreamly.

Dreamly je bohatý na meduňku lékařskou

 

5. Zabraňuje vzniku oparů na rtech

Často se vám na rtech tvoří nepříjemné opary? Vyzkoušejte meduňku, která má antivirové účinky! Preventivně si rty potírejte čerstvým listem meduňky a uvidíte, že se vám opary budou konečně vyhýbat. Pokud by vám potírání listem nepomohlo, vyzkoušejte tinkturu, kterou je rovněž možné z meduňky připravit.

6. Působí proti nervozitě

Jste nervózní ze zkoušek, čeká vás důležitý pohovor či pracovní jednání? Vezměte si na pomoc meduňku v podobě čaje. Její zklidňující účinky tlumí nervozitu, působí proti hysterii a zpomaluje srdeční tep.

7. Ulevuje od migrény

Trápí vás časté migrény, nebo vás občas bolí hlava? I s tím si ví meduňka rady. Ztišit nepříjemné bolesti pomáhá čaj z čerstvých listů meduňky. Složení meduňkových listů totiž přispívá k rozšiřování cév. Na základě toho dochází k uvolnění a úlevě od migrény. Věděli jste, že k léčbě bolestí hlavy se již ve 14. století používal nápoj z meduňky, skořice a muškátového oříšku?

8. Pomáhá při bolestech v krku

Začalo vás bolet v krku? Pokud chcete nejprve vyzkoušet přírodní cestu, připravte si meduňkový čaj. Studený je výborný i na kloktání, které vám uleví od bolesti v krku. Navíc příznivě působí proti dýchacím onemocněním.

9. Tlumí projevy astmatu

Astma dokáže pořádně potrápit. Jak ukazují různé vědecké výzkumy, meduňka je skvělou prevencí právě proti astmatu.

10. Je účinná při epilepsii

Meduňka dokáže ztlumit záchvaty při epilepsii.

11. Reguluje menstruační cyklus

Meduňka je považována i za ženskou bylinu, neboť pomáhá při menstruaci, kdy mírní bolesti a reguluje menstruační cyklus.

12. Podporuje tvorbu mateřského mléka

Mezi málo známé účinky meduňky patří i podpora laktace během kojení. Kromě toho jsou meduňkové obklady výborným pomocníkem při zatvrdnutí mléka. Meduňka dále snižuje riziko vzniku poporodních depresí. Na rozdíl od mnoha dalších bylin nepředstavuje meduňka pro kojící ženy žádné riziko.

13. Zlepšuje trávení

Mezi účinky meduňky patří kromě jiného zlepšení funkce trávícího systému, úleva od nadýmání, uvolnění zaražených větrů, potlačení tvorby plynů a zvýšení sekrece žluči.

14. Chrání před překyselením žaludku

Meduňka je účinným preventivním pomocníkem před překyselením žaludku. Pomáhá totiž obnovovat acidobazickou rovnováhu. Zároveň ulevuje od případných bolestí žaludku.

15. Ulevuje od těhotenských nevolností

Věděli jste, že i meduňka je vhodná pro těhotné ženy? Během těhotenství se často objevují nevolnosti. Meduňka avšak dokáže zmírnit zvracení a zbavit nevolností v průběhu prvních měsíců těhotenství.

16. Urychluje hojení

Meduňka je skvělým pomocníkem i při zevním užívání. Pomáhá totiž nejen s opary, ale urychluje hojení ran, vstřebávání modřin nebo je účinná na revmatické otoky. Zároveň zklidňuje pokožku a zlepšuje prokrvení končetin.

17. Snižuje krevní tlak

Trápí vás vysoký krevní tlak? Oblíbeným přírodním pomocníkem, který přispívá ke snížení krevního tlaku, je právě meduňka.

18. Přispívá k hormonální rovnováze

Meduňka je vhodnou bylinkou i pro ženy během menopauzy. Pomáhá totiž nastavit hormonální rovnováhu.

19. Odpuzuje hmyz

Zajímavým využitím meduňky je forma přírodního repelentu. Vůně meduňky totiž pomáhá účinně odpuzovat hmyz. Potřete-li se listy meduňky, díky čemuž se vůně meduňky ještě více rozvine, odradíte tím komáry a další nepříjemný hmyz.

20. Dochucuje pokrmy

Meduňka je vhodná k dochucení již hotových pokrmů. Aby neztratila svou chuť a vůní, již se tepelně neupravuje. Výborná je do různých marinád, džemů a marmelád, moučníků, salátů, ale třeba i polévek. Kromě přípravy limonády, čaje nebo koupele existuje celá řada dalších využití meduňky, které stojí za vyzkoušení.