K objednávce nad 800 Kč od nás dostanete Bylinný čaj pro dýchací soustavu zdarma. 

17 překvapivých účinků kozlíku lékařského

Kozlík lékařský možná někteří z vás znáte pod názvem kočičí kořen či baldrián. A proč právě kočičí kořen? Tato bylina totiž působí na kočky, které se v něm chtějí válet. Někdo rovněž říká, že i tak voní. A jaké jsou další zajímavosti o kozlíku lékařském? Víte, proč je ideální bylinou na spánek, nebo jaké jsou jeho pozitivní účinky na organismus? Kozlík lékařský je vytrvalou bylinou, která může ve vyhovujících podmínkách dorůstat až dvou metrů. Kvete od května do srpna, a to bílými až světle červenými květy. Je hojně rozšířený téměř po celé Evropě a dále i v Asii či severní Americe. Nejčastěji jej najdete v nížinách, na loukách nebo podél řek.

Jak kozlík sklízet?

U kozlíku lékařského se sbírají oddenky a kořeny, a to především v době před rozkvětem, neboť tehdy obsahují nejvyšší koncentraci účinných látek. Konkrétně se jedná o podzimní období od září do října. Kořeny a oddenky se očistí, umyjí a rychle sušší. Teplota sušení by neměla přesáhnout 40 °C.

Složení kozlíku

Zajímá vás, proč je kozlík tolik prospěšný našemu organismu? Může za to jeho složení. Kozlík obsahuje éterický olej, ve kterém se nachází kyselina kozlíková. Po vysušení kozlík poznáte podle typického ostrého aroma. Kromě kyseliny kozlíkové je bylina rovněž zdrojem tříslovin, flavonoidů nebo alkaloidů.

Kozlík lékařský a účinky

Kozlík lékařský a jeho účinky využívali již Inkové při nejrůznějších obřadech. Jako tonikum na uklidnění nervů jej pro změnu znali Řekové a Římané. Na našem území sloužil nejprve k odhánění čarodějnic, poté byl vyhledáván pro své uklidňující účinky. Tím ale jeho příznivé účinky na naše tělo i mysl nekončí.

1. Snižuje stresovou zátěž

Jste často ve stresu a napjatí? Kozlík lékařský je ideálním pomocníkem v těchto chvílích, neboť dokonale zklidňuje a eliminuje příznaky vyvolané stresem, jako je například bušení srdce či bolest břicha.

2. Uklidňuje mysl

Potřebujete zklidnit nervy? Vyzkoušejte tinkturu z kozlíku lékařského. Připravíte ji velice snadno. Kořeny nakrájíte na kostky a naložíte je do alkoholu, necháte alespoň týden odstát a před použitím protřepete. Kozlík lékařský můžete použít i pro přípravu zklidňující bylinné koupele.

3. Bojuje s úzkostí i depresemi

Trápí vás pocity úzkosti, objevují se deprese či vás občas přepadne hysterie? Kozlík lékařský představuje dokonalého parťáka na pochroumané nervy. Čaj z kozlíku lékařského je výborný i při nervozitě. Připravíte jej ze dvou lžící kozlíku a 500 ml vroucí vody. Čaj přibližně 15 až 20 minut povařte a ještě dalších 10 minut vylouhujte.

4. Zlepšuje spánek

V dnešní době má každý čtvrtý člověk problém se spánkem a nespavostí. Pokud i vy nemůžete večer usnout, v noci se probouzíte nebo je váš spánek nekvalitní, vyzkoušejte kozlík lékařský, který je již generace oblíbenou a osvědčenou bylinou na spánek. Díky němu se zlepšuje kvalita spánku, a rovněž pomáhá snadněji a rychleji usnout. Můžete jej užívat ve formě čaje či doplňků stravy. Pro ještě lepší účinky vyzkoušejte jeho kombinaci s meduňkou lékařskou, mučenkou pletní a šafránem setým. Stačí sáhnout po přírodním doplňku stravy Dreamly, který nabízí kozlík lékařský ve formě kapslí.

Dreamly obsahuje ideální množství kozlíku lékařského

5. Zmírňuje menstruační bolesti

Kozlík lékařská bývá mnohdy nazýván i ženskou bylinou. Nejedna žena ocení jeho pomoc zejména při silné menstruaci nebo menstruačních bolestech, které zmírňuje. Zároveň je nápomocný při menopauze, neboť eliminuje výkyvy nálad.

6. Tlumí bolesti

Věděli jste, že za druhé světové války využívali kozlík lékařský jako morfium? I dnes je možné jej používat jako analgetikum, neboť tlumí až střední bolesti. Pomáhá dokonce i na bolest zubů.

7. Pomáhá se šedým a zeleným zákalem

Máte-li problémy s očima, nebo vás dokonce trápí šedý či zelený zákal, relaxujte nad párou z odvaru z baldriánu. Stejně tak kozlík pomáhá i při slzení očí. Stačí na oči přiložit teplé obklady namočené v odvaru z kozlíku lékařského.

8. Chrání před mrtvicí

Kozlík pomáhá rozšiřovat tepny a je tak považován za prevenci před mozkovou příhodou. Zároveň příznivě působí na srdeční soustavu.

9. Je účinný při poruchách štítné žlázy

Kozlík lékařský vedle dalších bylinek přispívá k lepší funkci štítné žlázy, která je velmi důležitou žlázou. Pokud nepracuje správně, organismus zpravidla trápí nejrůznější potíže.

10. Pomáhá s bolestí hlavy

Jestliže jste někdy tak nervózní nebo ve stresu, že vás bolí hlava, vyzkoušejte čaj z kozlíku lékařského. Má zklidňující účinky, které vám od bolesti hlavy uleví. Ideální je ho pít odpoledne a v podvečer.

11. Ulevuje od nadýmání a žaludečních potíží

Kozlík lékařský patří vedle meduňky lékařské k bylinám, které příznivě ovlivňují trávicí trakt. Jestliže vás čas od času trápí nadýmání, nebo jste snědli pokrm, který dává vašemu žaludku zabrat, kozlík lékařský upraví vaše zažívání.

12. Pomáhá se syndromem neklidných nohou

Jak ukazují vědecké studie, kozlík lékařský pomáhá zmírnit nepříjemné potíže při syndromu neklidných nohou. Ty se často objevují i v průběhu těhotenství. Těhotné a kojící ženy by ale neměly kozlík lékařský užívat.

13. Prevence před epilepsií

Kozlík lékařský preventivně působí i před vznikem epileptických záchvatů.

14. Zlepšuje paměť

Užívání kozlíku lékařského přispívá ke zlepšení funkce paměti, pozornosti a koncentrace. Malé dávky kozlíku lékařského dokonce povzbuzují aktivitu.

15. Vyvolává závratě

Kozlík lékařský je bezpečný. Důležité je ovšem dodržovat doporučenou denní dávku. V opačném případě se mohou objevit nežádoucí účinky jako závratě či nevolnost. Kozlík lékařský v jeho čisté podobě proto užívejte maximálně tři týdny v kuse, poté jej na nějakou chvíli vysaďte.

16. Ulevuje od pálení žáhy

Trápí vás pálení žáhy? Kozlík lékařský působí nejen proti nadýmání, ale ulevuje také od nepříjemného pálení žáhy.

17. Dochucuje pokrmy

Věděli jste, že kozlík lékařský můžete použít i jako koření? Výborně se hodí například k doladění chuti některých polévek či do marinády na maso.