K objednávce nad 800 Kč od nás dostanete Bylinný čaj pro dýchací soustavu zdarma. 

Sledujete mobil před spaním? Rozlučte se s klidným spánkem.

Proč jsou smartphony problém?

Konkrétně proud fotonů, který telefon vyzařuje napomáhá k tvorbě kortizolu. Ten tělo vytváří například také po požití kofeinu a udržuje tak tělo nastartováno pro další aktivity. To je přesný opak toho, čeho potřebujeme před spánkem docílit. Ovlivňuje také tvorbu melatoninu, který naopak pro spánek vytvořit potřebujeme. Svíticí displej dává naší hlavě signál “zůstaň vzhůru, ještě není čas jít spát”. Problém s usínáním má tak negativní dopad na délku našeho spánku, která by měla být optimálně 7-9 hodin (liší se např. dle věku). Tělo tak není schopno odplavit toxiny z mozku. Připravujete se o očistu nervové soustavy, což má za výsledek bolesti hlavy. I když spíme, tak je tělo stále v pozoru. Mozek je stále aktivní a během spánku probíhá několik fází, kterými procházíme. Přerušováním nebo zkrácením spánku může dojít k tomu, že se tělo do některé z fází vůbec nedostane. Nejlepším řešením jak mít od telefonu večer klid a pořádně se vyspat na druhý den, je přepnout telefon do tichého režimu, kdy nás nebudou při spánku rušit zvuky ani vibrace.

Co na to výzkumy?

Výzkumů sledujících vliv modrého světla telefonů a tabletů je opravdu spousta. Všechny se však shodují v tom, že sledování obrazovky před spánkem ovlivňuje kvalitu a délku spánku. Například výzkum profesora Damiena Légera, profesora a vedoucího centra pro spánek a bdělost v Paříži sledoval vliv na spánek u 776 dětí ve věku okolo 13 let. 10,6 procenta dětí v noci vstávalo, aby zkontrolovali sociální sítě nebo si zahráli svou oblíbenou hru. Celá čtvrtina sledovaných potom měla přerušovaný nebo zkrácený spánek, což je u dětí v takto nízkém věku zásadní problém.

Televize není výjimka!

Nemyslete si, že když odložíte smartphone nebo tablet a zapnete si film v televizi, tak je vše v pořádku. Není! Televize negativně ovlivňuje spánek stejně, jako displej telefonu.

Co může noční sledování smartphonu způsobit?

  • nespavost
  • může se narušit přirozená tvorba inzulínu, takže vaše tělo začne přibírat na váze
  • bolest hlavy
  • horší kvalita spánku
  • vznik chronických onemocnění
  • bolest očí
  • bolest krku a zad

Jak dlouho před spánkem být bez telefonu?

Na tuhle otázku neexistuje přesná odpověď. Každé zařízení a každý člověk bude fungovat malinko odlišně. Hodina bez sledování displeje před spánkem by ale měla být jistotou!